RSS Feed

SOBRE CONSTITUCIO.CAT

Qui som?

Constitucio.Cat va ser una plataforma formada per cinc catalans preocupats pel futur del nostre país, repartits per diversos llocs del món i amb professions molt diverses, alguns dels quals han preferit romandre en l’anonimat. La plataforma va estar activa principalment entre 2013 i 2016, i va acomplir tres objectius principals: en primer lloc, vam crear una proposta de text constitucional, que podeu consultar a l’apartat «El nostre text constitucional». Com a part d’aquesta primera fase, el 31 de gener del 2015 Constitucio.Cat es va presentar públicament, a través del seu portaveu, a l’Ateneu Barcelonès.

En segon lloc, vam obrir un debat obert a qualsevol ciutadà que hi volgués participar a través del nostre portal web, i que va concretar-se en més de mil comentaris i esmenes al nostre text constitucional. (En aquesta segona etapa que encetem el 2023, posarem a disposició del públic resums dels comentaris rebuts, amb les corresponents reflexions.)

Finalment, dos membres de Constitució.Cat van participar al projecte Constituim.Cat, que va recollir comentaris i les esmenes fetes per la societat civil tant al nostre text constitucional com al proposat per Una Nova Constitució. Constituim.Cat va treballar per incorporar molts d’aquests comentaris i esmenes a un text que va ser lliurat a la Presidenta del Parlament de Catalunya l’11 de maig del 2016.

Com va sorgir Constitucio.Cat?

Constitucio.Cat va sorgir com a idea poc després de la manifestació de l’Onze de Setembre del 2012, un moment en què molta gent va adonar-se que l’opció per la independència de Catalunya deixava de ser un fenomen minoritari entre el poble de Catalunya.

El nostre projecte estava motivat en gran part per la por que teníem que el procés constituent d’una Catalunya independent quedés exclusivament en mans dels partits polítics i que això ens dugués a les mateixes inèrcies que s’han viscut en altres processos constituents, en què constitucions i estatuts o cartes regionals no van comptar amb la participació de la ciutadania durant el seu procés d’elaboració.

És així com vam començar a donar voltes a la idea d’iniciar un projecte el resultat final del qual fos una constitució redactada des de baix, creada a partir de les aportacions de la gent, una veritable constitució ciutadana.

Objectius

Pensem que el debat que vam proposar té un valor intrínsec, fins i tot al marge de si Catalunya acaba assolint la independència o no. Fomentar el debat constitucional a Catalunya vol dir debatre sobre el model de govern i de societat que volem, i implica en última instància repensar-nos com a comunitat política. Entenem que això és positiu en qualsevol cas. Pensem a més que això ajuda a visualitzar el dia després de la independència, tot contrarestant visions negatives que repeteixen que hi ha massa incerteses en l’escenari d’una Catalunya independent.

Importància de la participació ciutadana

El projecte Constitucio.Cat va edificar-se sobre la idea que, en un debat sobre com refundar la societat catalana, no ens podem permetre el luxe de perdre ni una sola bona idea, vingui d’on vingui. Avui Internet ens proporciona una sèrie d’eines que fa 30 o 40 anys no teníem al nostre abast. Això és especialment interessant perquè ens permet recollir idees de sectors molt diversos de la societat, tant aquells que habitualment tenen veu com aquells que no en tenen tanta.

El text de Constitucio.Cat

Un cop decidit que la participació ciutadana era el tret definitori del nostre projecte, vam pensar que era més factible presentar un text constitucional i que els ciutadans el discutissin i en proposessin esmenes, que partir d’un full en blanc. Dit això, quan ens vam posar a redactar un esborrany de constitució no estàvem tan preocupats pel contingut del text en sí, com per si aconseguiríem realment generar el debat que volíem generar entre la ciutadania.

Probablement per això vam proposar solucions que anaven més enllà de l’ordenament jurídic al qual estem acostumats, amb l’objectiu de fomentar un debat més obert, un debat que fes possible repensar el país més àmpliament.

Constitucio.Cat proposava inicialment una separació de poders més radical que la que trobem en els models espanyol i català actuals:

  • El President seria escollit cada quatre anys per sufragi universal directe, sense possibilitat d’avançar les eleccions, i amb dret de veto (amb alguna limitació) sobre les lleis sortides del Parlament.
  • Cada quatre anys també, al mateix temps que el President però separadament, s’escolliria la composició del Parlament, un Parlament que continuaria sent unicameral.
  • El nostre text subratllava la importància d’un poder judicial veritablement independent i de la transparència en l’acció de govern, i preveia diversos mecanismes de democràcia directa i deliberativa.
  • En la mateixa línia de donar més poder d’elecció directa als ciutadans, el Síndic de Greuges també seria escollit per sufragi universal directe.

Aportacions dels ciutadans

A través del nostre blog, vam plantejar diverses preguntes per fomentar el debat constitucional: Catalunya hauria de continuar tenint un parlament unicameral? Quants diputats hauria de tenir el Parlament? Hauria de tenir forces armades un Estat Català? L’apunt que va generar més debat va ser el que parlava del règim d’oficialitat lingüística. També l’estructura territorial va generar un gran debat, i vam detectar que, tot i que hi havia partidaris de les vegueries i partidaris de les comarques com a principal divisió territorial, hi havia un consens generalitzat sobre donar més competències als municipis i eliminar nivells d’administració percebuts com a redundants. En resum, el nostre projecte va servir per identificar desacords, però també importants consensos.

Ara, Constitucio.Cat torna

El 2020 aquest portal va deixar de ser mantingut periòdicament i va acabar perdent els seus continguts originals. A juliol del 2023 tornem a posar els nostres continguts principals a disposició del públic gràcies a la col·laboració desinteressada de l’Ardal Inesi, un catalano-americà que viu a Califòrnia i que és autor del documental A Case for Catalan Independence, pel qual va entrevistar quatre Presidents de la Generalitat de Catalunya. En aquesta segona etapa també aspirem a reprendre alguns dels debats que vam deixar aparcats després de la nostra participació al projecte Constituïm i a fer noves aportacions amb veu pròpia en el camí cap a un Estat Català sobirà i independent.

Bookmarks

Categories

Archives: